Labradoodle Blog

Alles over de Labradoodle

Is een labradoodle echt hypoallergeen? Het antwoord zal je verbazen

Als je allergisch bent voor honden, klinkt het idee van een hypoallergene hond als een droom die uitkomt. Maar kan een labradoodle echt hypoallergeen zijn? In dit artikel onderzoeken we het onderwerp allergievrije puppy’s en ontdekken we of het mogelijk is voor mensen met een hondenallergie om deze unieke honden te adopteren.

Een labradoodle kan hypoallergeen zijn, maar het hangt af van de ouderrassen.

Je hebt misschien gehoord dat een labradoodle hypoallergeen is, maar dat is niet altijd waar. Het hangt af van de ouderrassen waaruit je pup bestaat. Een kruising van labrador en poedel kan net zo mild of ernstig zijn in termen van allergieën als beide ouderrassen afzonderlijk, afhankelijk van hun genetische opmaak.

Het goede nieuws is dat er veel dingen zijn die u kunt doen om uw nieuwe hond te helpen zich aan te passen aan het leven met allergieën in huis – en een van die dingen is hem te laten wennen aan regelmatige verzorging!

Verschillende types labradoodle met andere eigenschappen

Er zijn verschillende soorten labradoodles met verschillende kenmerken. De meest voorkomende types zijn miniatuur, standaard en medium. De standaard labradoodle is het meest populaire type en het is wat je zult zien op de meeste websites die adverteren voor verkoop of adoptie. Ze zijn de grootste en wegen ongeveer 35 kilogram als ze volwassen zijn en kunnen 12-15 jaar oud worden, afhankelijk van hun verzorging en dieet en van hoeveel beweging ze elke dag krijgen!

De miniatuur versie is kleiner van gestalte dan zijn grotere tegenhanger, maar nog steeds vrij groot in vergelijking met andere rassen in zijn categorie zoals Toy Poedels of Bichon Frises. Miniatuur Labradoodles hebben een licht krullende vacht zoals hun voorgangers, dus als de jouwe meer krullen dan steil haar heeft, is de kans groter dat hij/zij minder verhaart. Dit komt doordat de gekrulde haren langer in groeifase zitten en door minder wrijving tussen de haren die tegen elkaar wrijven.

Wat veroorzaakt allergische reacties?

Allergenen zijn eiwitten die voorkomen in speeksel, huidschilfers en urine. Hoewel sommige van deze allergenen voor iedereen gelijk zijn, is niet iedereen even allergisch voor dezelfde hond. Dit kan het voor dierenartsen en anderen moeilijk maken om te voorspellen of een bepaalde hond al dan niet een allergische reactie zal veroorzaken.

De grootte van uw Labradoodle kan helpen bepalen hoe allergeen hun vacht is: grotere honden verharen meestal meer dan kleinere. Al is het type vacht het meest bepalend. Als je al allergieën hebt, overweeg dan om een kleinere Labradoodle te nemen in plaats van een die dichter bij de grootte van het reuzenras ligt!

Allergenen op de vacht van honden zijn pollenkorrels die ze tijdens wandelingen oppikken; huidschilfers (dode huidcellen); speeksel van het zichzelf schoonlikken; urinevlekken die achterblijven als ze buiten plassen; sporen van uitwerpselen die achterblijven na het uitpoepen – al deze dingen kunnen een allergische reactie veroorzaken als je er gevoelig genoeg voor bent!

Symptomen hondenallergie

Als u allergieën heeft, kan een hondenallergie een echt probleem zijn.

Uw symptomen kunnen zijn:

  • Jeukende ogen
  • Lopende neus
  • Verstopping of hoesten (vooral ’s nachts)
  • Piepende luchtwegen (piepende ademhaling)

Tips voor allergische mensen

Als u allergisch bent voor honden, zijn er enkele dingen die u kunt doen om uw leven gemakkelijker te maken.

  • Vermijd de hond. Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het is belangrijk op te merken dat het feit dat een labradoodle hypoallergeen is, niet betekent dat ze geen allergieën zullen veroorzaken bij mensen met allergieën. Als je een ernstige reactie op honden of puppies hebt (en er geen als huisdier wilt), dan kun je beter niet te dichtbij komen en het risico lopen per ongeluk te worden blootgesteld.
  • Vermijd hun speeksel: Als uw hond u vaak aan het gezicht of de handen likt, probeer u dan onmiddellijk na het contact te wassen om hun speeksel niet meer dan nodig te verspreiden!
  • Vermijd huidschilfers: Huidschilfers zijn eigenlijk dode huidcellen van een dier – dus als iemand anders een allergieprobleem heeft met zijn huisdier en vervolgens iets als kleding aanraakt dat vervuild is met huidschilfers/etc. van dat dier, dan zouden ze mogelijk zelf symptomen kunnen ontwikkelen, specifiek omdat die huidschilfers in het systeem van een andere persoon terecht zijn gekomen door aanraking alleen in plaats van alleen maar ingeademd te worden door de luchtstromen om hen heen….

Vooral huidschilfers en speeksel vermijden

  • Dander is de dode huidcellen die van uw hond vallen.
  • Speeksel zit in hun mond.

Beide kunnen allergische reacties veroorzaken, dus probeer contact met de haren en het speeksel van uw hond zoveel mogelijk te vermijden.

Test voor je een pup koopt

Als u allergisch bent voor honden, is het laatste wat u wilt doen een puppy mee naar huis nemen die uw allergieën de das om doet. Voordat je een hond koopt, test je op allergieën door de fokker te bezoeken en met enkele van hun andere honden te spelen. Als ze daar een volwassen labradoodle hebben waarvoor je niet allergisch bent (of als ze daartoe bereid zijn), houd die puppy dan een paar minuten vast en knuffel hem – dan weet je meteen of dit ras geschikt is voor jou!

Als testen niet mogelijk is omdat er geen volwassen labradoodles beschikbaar zijn op het moment van aankoop, vraag dan naar gezondheidsgaranties en vraag een schriftelijk bewijs van hen dat hun pups later, als ze ouder worden, geen problemen zullen veroorzaken.

Lees het labradoodle e-book

Als je geïnteresseerd bent in labradoodles, maar niet zeker weet of ze geschikt zijn voor jou en je gezin, dan is dit e-book iets voor jou.

In deze gids behandelen we alles van wat je kunt verwachten van een labradoodle als huisdier tot hoe je er goed voor kunt zorgen.

Labradoodle e-book

Je leert ook over:

  • Hoe kies je de perfecte puppy voor je gezin (en waarom)?
  • Waar je op moet letten tijdens het selectieproces, zodat je niet eindigt met een ongezonde hond of een hond die niet geschikt is om met mensen samen te leven.

Conclusie

Labradoodles zijn een goede keuze als je op zoek bent naar een allergievriendelijke hond, maar het is belangrijk om je onderzoek te doen voordat je er een koopt. Labradoodles kunnen hypoallergeen zijn, maar ze werken niet voor iedereen met allergieën. Het hangt af van de ouderrassen en of ze al dan niet correct gefokt zijn door een ervaren fokker die weet wat hij doet. Als u er zeker van wilt zijn dat dit ras geschikt is voor uw gezin, lees dan ons e-book over hoe u een hypoallergene hond kiest!

Foto van Labradoodle Blog
Labradoodle Blog
Inhoud

Hoe vindt je dit blog bericht?