Labradoodle Blog

Alles over de Labradoodle

labradoodle allergie

Labradoodle allergie: Hypoallergeen of niet?

Als u een van de miljoenen mensen bent die aan allergieën lijden, weet u hoe slopend ze kunnen zijn. Niezen, congestie en jeukende ogen kunnen het leven miserabel maken.

Als je ook een van de gelukkigen bent die een Labradoodle hebben, heb je misschien ontdekt dat dit ras een geweldige hond is voor mensen met een allergie.

Maar waarom lijken Labradoodles minder allergisch te zijn dan andere rassen? En is er nog iets dat je kunt doen om je symptomen tot een minimum te beperken?

Lees verder om meer te weten te komen over Labradoodle-allergieën en hoe je ermee kunt omgaan.

Labradoodle en hondenallergie

Voor veel mensen is de gedachte om een hond te bezitten een droom die uitkomt. Voor mensen met hondenallergieën kan deze droom echter al snel in een nachtmerrie veranderen.

Hondenallergieën worden veroorzaakt door een overreactie van het immuunsysteem op de eiwitten die zich in het speeksel, de huid en het haar van de hond bevinden. Deze eiwitten kunnen symptomen veroorzaken als niezen, een loopneus, tranende ogen en jeuk.

In ernstige gevallen kan een anafylactische shock optreden. Gelukkig is er hoop voor hondenallergielijders in de vorm van de Australische Labradoodle. De Labradoodle is een hybride ras van Labrador Retriever en Poedel dat speciaal is gefokt om hypoallergeen te zijn.

Dankzij hun weinig verharende vacht en gebrek aan huidschilfers, produceren Labradoodles veel minder allergenen dan andere hondenrassen. Hierdoor zijn ze een goede optie voor mensen met lichte tot matige allergieën.

Wat is hondenallergie?

Als je allergisch bent voor honden, is het eigenlijk een inhalatieallergie – iets in de lucht die je inademt zorgt ervoor dat je lichaam een negatieve reactie vertoont.

Mensen die geen allergie hebben, hebben dit probleem niet omdat hun immuunsysteem in staat is de virussen op afstand te houden. Allergieën ontstaan wanneer het immuunsysteem wordt verstoord.

De meeste mensen denken dat allergieën voor honden zoals Labrador retrievers, labradoodles, Golden retrievers, of andere rassen veroorzaakt worden door het haar. Dit is niet waar. Het allergeen zit eigenlijk in de huidcellen.

Wanneer een haar uitvalt, worden deze cellen ook uitgescheiden en zij veroorzaken de allergische reactie. Daarom hebben honden die minder vaak verharen de neiging om minder allergische opflakkeringen te veroorzaken.

Het is ook vermeldenswaard dat allergieën niet seizoensgebonden zijn.

Wat zijn de symptomen van een hondenallergie?

Als u allergisch bent voor honden, kunt u last krijgen van een reeks onaangename symptomen. Deze kunnen bestaan uit een loopneus, jeukende ogen, niezen en zelfs een gevoel van ademnood.

In ernstige gevallen kan een allergische reactie zelfs leiden tot anafylaxie, wat levensbedreigend kan zijn. Allergieën worden veroorzaakt door een overreactie van het immuunsysteem op een vreemde stof, in dit geval eiwitten die voorkomen in hondenschilfers en -speeksel.

Wanneer deze eiwitten in contact komen met het lichaam, veroorzaken ze het vrijkomen van histamines, die de bekende symptomen van een allergie veroorzaken. Er is geen geneesmiddel voor allergieën, maar er zijn wel manieren om ze onder controle te houden.

Als je een milde allergie hebt, kun je de symptomen misschien verminderen door antihistaminica te nemen of door contact met honden te vermijden. Heb je echter een ernstige allergie, dan moet je in geval van nood altijd een epinefrine-auto-injector bij je hebben.

Wat maakt de labradoodle hypoallergeen?

Als u last heeft van allergieën, maar toch wilt genieten van het gezelschap van een harige vriend, kan een Australian Labradoodle de perfecte oplossing zijn. Deze honden zijn niet verharend, wat betekent dat ze geen huidschilfers verliezen, wat de primaire oorzaak van allergieën bij mensen is.

Bovendien wordt de vacht van een Labradoodle erg lang en verhaart hij niet, zodat eventuele losse haren in de vacht blijven zitten en niet in de lucht terechtkomen, waar ze een allergische reactie kunnen veroorzaken.

Het is echter wel belangrijk om een Australian Labradoodle één keer per week te borstelen om klitten te voorkomen en de vacht gezond te houden. Met de juiste verzorging, kan een allergiepatiënt genieten van alle voordelen van het bezit van een mooie en aanhankelijke Australian Labradoodle.

Wat mag je niet doen?

Als je een allergie voor honden hebt en ook een labradoodle in huis hebt, zijn er bepaalde dingen die je nooit moet doen.

Je moet je bijvoorbeeld nooit laten likken door de hond. De kans is groot dat je daar een allergische reactie van krijgt. De stoffen uit het speeksel van de hond kunnen gemakkelijk door uw huid heen dringen en een allergische reactie veroorzaken. Het is dus beter om dit helemaal te vermijden.

Wat u ook nooit moet doen, is zelf proberen de vacht van de hond te borstelen. Ook dit kan een allergische reactie veroorzaken. Het beste is om dit over te laten aan iemand die geen allergie heeft. Als je je aan deze twee eenvoudige regels houdt, kun je prima leven met een allergie en een labradoodle.

Labradoodle allergie: Hyppoallergeen

Als u op zoek bent naar een hypoallergene hond, dan is de Australian Labradoodle het ras voor u. Deze unieke hond werd speciaal gefokt om weinig verharing en niet-allergeen te zijn, en als gevolg daarvan, ze zijn ideale huisdieren voor mensen met allergieën.

Australian Labradoodles zijn een kruising tussen Labrador Retrievers en Poedels, en ze erven de beste eigenschappen van beide rassen. Ze zijn intelligent en aanhankelijk zoals Labradors, maar ze zijn ook weinig verharend en niet-allergeen zoals Poedels.

Bovendien, Australian Labradoodles komen in een verscheidenheid van vachtkleuren en patronen, dus je bent zeker om er een te vinden die past bij uw smaak. Dus als je op zoek bent naar een hypoallergene hond, een Australian Labradoodle is de perfecte keuze.

Test voor je een hond aanschaft

Als je overweegt om een Labradoodle aan je gezin toe te voegen, maar je maakt je zorgen over allergieën, dan is er een gemakkelijke manier om te testen of je allergisch bent: vraag de fokker om met een van de honden te knuffelen.

Als je symptomen ervaart, zoals niezen of tranende ogen, dan weet je dat je allergisch bent en moet je op zoek naar een ander ras. Als je echter geen reacties krijgt, kun je er zeker van zijn dat je van alle voordelen van een Labradoodle kunt genieten zonder dat je je zorgen hoeft te maken over allergieën.

Dus als je twijfelt of een Labradoodle al dan niet geschikt is voor jou, vraag dan zeker aan de fokker om een knuffeltest! Ik weet dat dit mogelijk is bij Woefkesranch.

Foto van Labradoodle Blog
Labradoodle Blog
Inhoud

Hoe vindt je dit blog bericht?